Kablo Yüksükleri Nedir Yapısı Çeşitleri ve Kullanıldıkları Yerler

Kablo Yüksüğü Yapısı
Yüksükler genellikle bakır malzemeden yapılıp üzerleri gümüş ya da kalay kaplıdır.İzole malzemesi olarak polyamid veya PVC kullanılır.

İzoleli ve izolesiz kablo yüksükleri

Kablo Yüksük Çeşitleri
Yüksükler kendi aralarında boy, kesit, izolasyon durumu ve kablo giriş sayısına göre sınıflandırılır.

Boylarına Göre Kablo Yüksüklerİ
İzoleli yüksükte izole ile birlikte, izolesiz yüksükte ise izolesiz kısmın tamamı boy ölçüsüne girer. Kablo yüksükleri şu ölçülerde olabilir: 0.50 mm, 0.75 mm, 1 mm, 1.50 mm, 2.50 mm, 4 mm, 6 mm, 10 mm, 16 mm, 16 mm, 25 mm, 35 mm, 50 mm, 70 mm

Kesitlerine Göre Yüksükler
Kesit, yüksükte kablonun girdiği kısım olduğundan yüksük kesitleri de standart iletken kesitlerinde yapılır. Yüksükler
genel olarak kesitleri ile tanımlanır. (1,5 luk yüksük, 4 lük yüksük gibi)

İzolasyon Durumuna Göre Yüksükler

Yüksükler kullanılacakları yere göre, izoleli ve izolesiz olmak üzere iki kısımda incelenir. İzolasyon malzemesinin rengi aynı zamanda yüksüğün çap, boy gibi bilgilerini de gösterir. İzoleli yüksükler izole tarafından sıkılır. İzolesiz olanların sıkma kısmı ise geniş ağızlı olan tarafıdır.

Kablo Giriş Sayısına Göre Yüksükler
Yüksükler kabloların girdiği kısma göre de sınıflandırılır. Tek kablo girişi ve çift kablo girişi için yapılmış yüksükler vardır. Bu yüksükler de standart kesitlerde olup, genelde izolelidir.
Kullanıldığı Yerler
Panolarda kullanılan kablolar çok telli iletkenlerden oluşmaktadır. Bu yüzden kabloların soyulduğu hali ile klemens ve elemanlara montajı; güvenlik, işçilik ve esneklik bakımından bazı sakıncalar oluşturur. Bu sakıncaları ortadan kaldırmak için klemens, kontaktör, ölçü aleti vb. gibi elemanlara kablo bağlantısı yapılırken, kablolara mutlaka yüksük takılmalıdır.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir